maandag 18 juni 2018

Granny square: Bobbelbloem

Gevonden op Pinterest  als diagram zonder beschrijving.
Uitgeschreven en bewerkt voor 10x10 cm door Rianne Gielen.

Clusters :

Beschrijving bobbelsteken:


In het Engels wordt voor deze steek zowel de term cluster als bobble stitch gebruikt. Bij het haken van deze steek haak je meerdere onvolledige steken in 1 ruimte/steek. (is vergelijkbaar met minderen, maar in plaats van meerdere steken te minderen, maak je de steek in 1 ruimte/steek).
Bv.: Een cluster van 2 stokjes   haak je door de wol over de haak te halen en de haaknaald in de volgende ruimte te steken. Haal over en trek door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal door 2 lussen. WERK NIET AF! Haal wol terug over de haak, steek haak door dezelfde ruimte, haal over en trek door. Je hebt nu 4 lussen op de haak. Haal door 2 lussen. En haal dan door alle drie de overgebleven lussen.   

Puff stitches
Puff stitches zijn identiek aan clusters of bobbels, maar ze worden gehaakt met halve stokjes. Bij deze steek ga je meermaals na mekaar de wol over de haaknaald halen en een steek ophalen in dezelfde ruimte/steek, zonder tijdens de steek lussen van je haaknaald te halen. Slechts op het einde haal je dan je haaknaald door alle lussen, zodat je uiteindelijk maar één steek hebt gehaakt.

Bv.: Puff steek met 3 halve stokjes : Haak wol over haaknaald. Steek haaknaald in ruimte/steek en haal door (3 lussen op haaknaald). Trek gerust een grote lus op, want je zal de bewegingsruimte nodig hebben. Herhaal dit nog twee keer, totdat je 7 lussen op de haaknaald heb. Maak de steek af door de draad door alle 7 de lussen te halen.             
Bij een popcorn haak je een gevraagd aantal volledige stokjes in dezelfde steek. Bij het laatste stokje haal je je haak uit de werklus en staak je die in het eerste gehaakte stokje. Trek nu de werklus door dit stokje.        
 popcorn van 5 stokjes


                              

Afbeelding van Pinterest
               
Patroon Bobbelbloem





 Popcorn (kan vervangen worden    door puffstich of cluster) ( B )

(..)          In 1 steek watr tussen ( ) staat

*…*       Herhalen wat tussen ** staat

               
Elk eerste stokje van een toer wordt gehaakt als 3 lossen.
1.     1.   Start met een MR.
2.     2.   Haak hierin 8 v.
3.      3.  In elke vaste 1 B en 2 l. (8 bobbels)
4.     4.   In elke lossenboog en op elke bobbel 1 B en 1 l..  ( 16 bobbels)
5.     5.   In elke losse 1 B en 2 l.
6.      6.  Haak in elke 2-lossenboog: 1 B en 3 L. 
7.     7.   In elke lossenboog van 2 L : 3 st, 3 st, (3 dst - 3 l – 3 dst), 3st*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten